De Zingende Vogel

De Omgeving

Walloniƫ Durbuy en omgeving

Wapen provincie Luxemburg
Wapen provincie Luxemburg

U bevindt zich midden in de schitterende natuur van de Belgische Ardennen.

Er zijn talloze uitstapjes mogelijk.
 
De watervallen van Coo, in de Amblève, zijn met een hoogte van 15 meter de hoogste watervallen van België. De kleine waterval bestond al in of vóór de 15e eeuw. In opdracht van de prins-abt van Stavelot is in de 18e eeuw de grote waterval gemaakt, waarschijnlijk om het aan de meander gelegen Petit-Coo tegen overstromingen te beschermen. Tegenwoordig is de waterval een toeristische attractie.

 

 

Op diverse plaatsen in de Ardennen zijn rotswanden te vinden, die geschikt zijn voor klimmers. Bekende klimzones liggen bij Bomal, Pont-à-Lesse, Chanxe, Dave, Freyr, Goyet, Hotton, Mozet, Sy en Waulsort. In de praktijk gelden tegenwoordig voor het klimmen op de meeste rotswanden strenge regels en een reserveringssysteem, omdat de klimzones anders snel overbevolkt raken. Klimmers moeten zowel lid zijn van een bergsportvereniging als staan ingeschreven in het klimregister om een klimkaart te kunnen krijgen. Op sommige rotsen hebben klimmers alleen toegang als ze lid zijn van een Belgische Alpenclub.


Het was in 1986 dat de eerste 'rafts' opdoken in de Belgische Ardennen. Raften werd in beginjaren met argusogen bekeken. De meeste mensen vonden het maar een vreemd gezicht, zes mensen peddelend in een grote rubber boot op een snelstromende rivier. Inmiddels is raften uitgegroeid tot een uitdagende en populaire sport. Avontuur, water en teamspirit zijn de ingrediënten die raften zo populair maken.

In de Ardennen wordt deze tak van sport vooral op de Ourthe beoefend. Naargelang de waterstanden is de Ourthe bevaarbaar van Nisramont tot Hamoir. In het Luxemburgse gedeelte van de Ardennen kunt u raften op de Sure en de Wiltz. Dit zijn rivieren van klasse I en II. Dit houdt in dat de rivieren uitermate geschikt zijn voor beginners. Gevorderden hebben in de Ardennen niks te zoeken, daar stromen de rivieren simpelweg niet hard genoeg voor.

De organisaties die raften aanbieden, hebben over het algemeen verschillende pakketten waar u uit kunt kiezen. Vaak zijn deze pakketten opgedeeld in verschillende moeilijkheidniveaus en hebben ook verschillende uitgangspunten. Zo is er het plezierpakket waarbij je 2 tot 3 uur een ontspannende en sportieve recreatievaart maakt. Vaak is er een picknick bij de prijs inbegrepen. Bij een ander pakket wordt vooral gewerkt aan teambuilding. De deelnemers leren dat samenwerking in een raftteam erg belangrijk is. Tijdens een paar uur durende vaart wordt u de fijne kneepjes van het raften geleerd. Het ultieme pakket is natuurlijk het meedoen aan een wedstrijd. Na een korte technische oefensessie worden de rugnummers uitgedeeld en kan de wedstrijd beginnen. Tijdopname, controleposten, slalompoorten en zelfs speciale taken komen bij dit pakket om de hoek kijken!


Wie in de Ardennen de hengelsport wil beoefenen, heeft keuze uit enorm veel mogelijkheden, zowel in stilstaand water als in bergrivieren. De belangrijkste vis is de forel. Vanzelfsprekend is het hengelen gereglementeerd. Hengelaars kunnen een vergunning kopen op het postkantoor

Ook het circuit van Spa Franchorchamps ligt in buurt of u kunt heerlijk 18 holes lopen op een van de twee prachtige Golfbanen in de directe omgeving.


In het historische stadje Durbuy (circa 30 minuten wandelafstand) proeft u nog de sfeer van gemoedelijkheid en gastronomie. Hier lijkt het of de tijd heeft stilgestaan.


In de omgeving rond het park kan er gewandeld en gefietst worden. Het glooiende landschap nodigt ook uit tot avontuurlijke sporten en spannende activiteiten. Bij de receptie van het park en de locale VVV ( Office de Tourisme ) in Durbuy is hierover meer informatie te verkrijgen.

Tevens ligt er in de woning een map met diverse brochures over de verschillende bezienwaardigheden en leuke uitstap mogelijkheden welke zich bevinden in de omgeving van het park.

 

 

De échte Ardennen... een natuurlijke bestemming !

...dat is de naam van de promotiecampagnes die sinds 2006 onder impuls van de Waalse minister van toerisme Benoit Lutgen georganiseerd worden. De minister stelt een leuke som geld ter beschikking om niet langer Wallonië in het zonnetje te zetten, maar wel de Ardennen: de heuvels en riviertjes, de gastronomie en de bossen, de sportmogelijkheden en de charmante dorpjes, de kastelen en de abdijen...

Deze Ardennen zijn niet enkel dichtbij, ze bieden ook nog zoveel méér dan andere vakantiebestemmingen:

• hét keurmerk van de Ardennen: een groene, heuvelachtige en rustige omgeving zonder files of vervuiling.

 


• een verrassend rijk cultureel patrimonium: kastelen en ruines, musea, authentieke dorpjes, boeiende steden, gezellige markten...

 


• sportmogelijkheden voor elke beurs en smaak: wandelen, skieën, langlaufen, abseilen, vissen, golfen, via ferrata en andere avontuurlijke deathrides...

 


• een gastronomie van spreekwoordelijke kwaliteit. Hier schieten woorden tekort en moeten de smaakpapillen overnemen...


• de meest uiteenlopende attracties vechten om je aandacht: pretparken, avonturenparken, labyrint, topiaires-park, grotten, dierenparken, jaarmarkten, natuurreservaten...

 

Durbuy...  ...het kleinste stadje ter wereld. Wie heeft er nog niet van gehoord ?

De afgelopen decennia is Durbuy uitgegroeid tot een dynamische kleine Ardense stad die samengesteld is uit twee dorpjes en gehuchten (waaronder Petithan en Grandhan). Het oude middeleeuws stadscentrum ("Durbuy vieille ville") is echter blijven bestaan. De horecazaken, restaurants, friettenten en ijszaken schreeuwen er om aandacht, maar toch proef je in de met kasseistenen geplaveide straatjes nog steeds de authentieke middeleeuwse sfeer.

 

Durbuy wordt vandaag beschouwd als het best uitgeruste toeristisch centrum van de provincie Luxemburg. Je kan er terecht voor een brede waaier uiteenlopende activiteiten, van afwisselende en bewegwijzerde wandelingen door bos en platteland tot de afvaart per kajak van de Ourthe, via golf, speleo, alpinisme, paardrijden, pretparken, het natuurreservaat van Hottemme,... én de tientallen festiviteiten die het hele jaar door in de vier hoeken van deze actieve regio worden georganiseerd.  

Wil je meer weten over dit merkwaardig stadje ? Neem dan een kijkje op de officiële website van Durbuy en op de site van het VVV van de oude stad. Om een idee te krijgen van de meest uiteenlopende websites over en uit Durbuy moet je bij Portal durbuy zijn.

 

Skieën


In de omgeving zijn een aantal skigebiedjes gesitueerd, waar onder "Baraque La Fraiture", een gebiedje met 2 sleepliften en een rodelbaan. Bovendien treft u er een speelheuvel voor de kleinsten. Een heerlijk gebiedje om met ongeoefende kinderen te gaan skieën. 


Wandelen

Veel mensen trekken speciaal naar de Ardennen om er te wandelen. Bijna alle plaatsen buiten de stedelijke gebieden beschikken wel over een goed net van wandelpaden. Voor de echte liefhebber is in de Ardennen ook een groot aantal langeafstandswandelingen uitgezet, die zijn aangegeven met rood-witte verfstrepen. Je kunt deze ‘groteroutepaden’ of ‘Grandes Randonnées’ in hun geheel lopen, maar ook een onderdeel is vaak zeer de moeite waard. Het bijzonder aangename en gevarieerde decor heeft hier zonder enige twijfel veel mee te maken. Om tegemoet te komen aan de steeds stijgende vraag naar wandelroutes heeft Ria, één van de eigenaren van een sunclass- bungalow, een twintigtal wandelroutes uitvoerig beschreven in het boekje "OP STAP". Deze wandelroutes worden regelmatig nagelopen en gecontroleerd.

Aan de beschrijvingen zijn handige kaartjes toegevoegd. Vijf wandelroutes
vertrekken uit het park, de andere starten een eindje rijden van het park vandaan. Een 7-tal wandelingen kunnen met een wandelwagen gelopen worden.

Het boekje "OP STAP" is te koop bij de receptie.

Een mooie aanvulling op het boekje zijn de kaarten van het 'Maison du Tourisme Ourthe & Aisne' uit Barvaux (kaarten te koop bij de receptie).  De verschillende toeristische diensten uit de omgeving beschikken over een
heleboel onmisbaar materiaal voor wandelaars: routebeschrijvingen, kaarten,
(topografische) gidsen, zoektochten in de vorm van fotopuzzels of stripverhalen...
Onze streek kent immers een lange traditie van uitstappen in de natuur.
Van La-Roche-en-Ardenne tot Durbuy zijn meer dan 560 km bewegwijzerde wandelingen.

Voor mountain-bike liefhebbers bestaan er meer dan 300 km parcours.
Het ‘Centre de randonnée de l'Ourthe moyenne’ (‘centrum voor wandel- en fietsroutes van de streek van de Midden-Ourthe’) is gespecialiseerd in (bewegwijzerde) wandelingen. Nordic walking is de nieuwste ster aan het wandel-firmament. Indien je de goede techniek gebruikt (en die is relatief snel aan te leren) zorgen de wandelstokken er voor dat je met weinig inspanning en een belabberde conditie toch een complete workout krijgt...

Warm aanbevolen !